Portiek en tuinpaviljoen Rubenshuis

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid. Beide bouwwerken zijn ontworpen door Rubens zelf en bevatten zeldzame sporen van de meester als architect.

Bij Rubens terugkeer uit Italië in 1608 introduceert hij in Antwerpen zijn fascinatie voor de klassieke en eigentijdse Italiaanse architectuur. In 1610 koopt hij samen met zijn eerste vrouw Isabella Brant een pand met grond aan de Wapper. Dat laat hij naar eigen ontwerp uitbreiden tot een Italiaans palazzetto met een halfrond beeldenmuseum, een atelier en een prachtige tuin. Rubens’ stadspaleis maakt op tijdgenoten een overweldigende indruk. De monumentale portiek en het tuinpaviljoen worden kort na hun voltooiing al afgebeeld op schilderijen, onder meer door Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. Ook Rubens zelf gebruikt ze gebouwen vaak als decor in zijn werk.

Dankzij een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen schitteren portiek en tuinpaviljoen en komen de gebeeldhouwde details opnieuw helemaal tot hun recht. Een glazen luifel beschermt de portiek tegen steenerosie en vervuiling. Anno 2019 betreedt u de woning van Rubens opnieuw zoals hij die bedacht heeft: met een spectaculair zicht op de portiek en het tuinpaviljoen.

Meer informatie

www.rubenshuis.be