Paragraph

THE AGE OF RUBENS IN CONTEXT

SUMMER COURSE FOR THE STUDY OF THE ARTS IN FLANDERS (EDITIE 2, JUNI 19 - JUNI 29, 2016)

Willem van Haecht I, The gallery of Cornelis van der Geest (detail), The Rubens House.

 

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode.

De Summer Course geeft deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht, met een discussie na elke lezing.

Na de succesvolle eerste editie ‘The age of Van Eyck in context' (2015) wordt nu de focus gelegd op Rubens en de barok. 'The age of Rubens in context' vindt plaats van 19 juni tot en met 29 juni 2016. Inhoudelijk wordt deze editie door het Rubenianum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gedragen. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Antwerpen, Mechelen, Sherpenheuvel, Brussel, Brugge, Gent, Rotterdam en Den Haag. De voertaal is Engels.

INSCHRIJVINGSGELD EN BEURZEN

Met de steun van de Vlaamse overheid bedraagt het inschrijvingsgeld voor de Summer Course 900 euro per persoon. In de inschrijving zijn inbegrepen: het volledige 11-daagse programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer in een hotel in Antwerpen, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 6 lunches en 4 diners. Het transport van en naar België wordt niet gedekt door het inschrijvingsgeld.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel niet haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course in samenwerking met de Vlaamse overheid geld voor 3 beurzen vrij. In plaats van 900 euro betaalt een beursstudent 450 euro.

Dankzij de genereuze steun van de History of Art Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation kunnen 2 studenten uit de VS (die ook staatsburger van de VS zijn) een beurs krijgen die zowel de inschrijving als het vliegtuigticket van en naar de VS dekt.  

PROFIEL, SOLLICITATIE EN PROGRAMMA

Kandidaten staan aan het begin van een academische carrière, zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent, en zijn gespecialiseerd in de barok uit de Zuidelijke Nederlanden. Het masterdiploma werd maximaal 10 jaar geleden behaald. Kandidaten kunnen discussies in het Engels op academisch niveau volgen en voeren.

Alle kandidaten mailen hun curriculum, een motivatiebrief en een aanbevelingsbrief van iemand van de faculteit of de museale instelling naar Matthias.Depoorter@vlaamsekunstcollectie.be.

Kandidaten die solliciteren voor de beurs van de Vlaamse overheid mailen ook het ingevulde aanvraagformulier.

Kandidaten die solliciteren voor de beurs van de Kress mailen ook een document met hun financiële situatie.

U kunt niet langer solliciteren voor de Summer Course.

SOCIALE MEDIA EN PARTNERS

 

Vervoeg ons op Facebook.

De Summer Course is een initiatief van het Rubenianum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Museum M - Leuven, de Universiteit Gent, de KU Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en de Vlaamse Kunstcollectie.

Structurele content partners voor deze editie zijn: het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA), de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en de Koninklijke Bibliotheek van België. 

Met de steun van het Rubenianum Fund beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

KBCFlanders State of the ArtKress Foundation