Rubenskapel

Het interieur van de Rubenskapel won de Erfgoed Challenge 2021. De kapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en herbergt een hele reeks kunstschatten. Van zodra de winnaar van de Erfgoed Challenge bekend was, ging het interdisciplinaire team van KIK-IRPA aan de slag om de Rubenskapel in ere te herstellen. De specifieke noden werden gedetailleerd in kaart gebracht en een concreet plan van aanpak werd opgesteld.

De Rubenskapel, de laatste rustplaats van Rubens is een even betoverend als uniek ensemble in de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Het zeventiende-eeuwse interieur bestaat uit een monumentaal marmeren altaar met als blikvanger Peter Paul Rubens’ schilderij 'Madonna omringd door heiligen' (ca. 1630). Naast dit topstuk siert de 'Mater Dolorosa', toegeschreven aan Lucas Faydherbe (1617-1697), het altaar van de kapel waar zich verder het epitaaf voor Rubens’ zoon Albert en twee praalgraven uit de negentiende eeuw bevinden.

Deze zomer brengt KIK-IRPA een reeks verhalen door Leen Huet over de Rubenskapel. Leen Huet is auteur van romans, literaire non-fictie en essays.

Lees de verhalen en ontdek meer over het project van KIK-IRPA op de projectwebsite.