Zelfportret van Rubens verlaat Rubenshuis

Het Zelfportret van Rubens wordt gerestaureerd. Nog tot en met 7 september 2014 kan u het werk in het Antwerpse Rubenshuis zien. Nadien vertrekt het naar de National Gallery in Londen. Het portret van de meester is voor het eerst terug te zien in maart 2015 op de tentoonstelling Rubens privé.

Het Zelfportret van Rubens is één van de blikvangers van het Rubenshuis. Het heeft een iconische waarde voor Antwerpen en verlaat zelden het museum. Binnenkort wordt het schilderij in de National Gallery in Londen gerestaureerd voor de tentoonstelling Rubens privé. De meester portretteert zijn familie', die Rubens als portretschilder van zijn familie toont. 

De restauratie

Men start eerst met een uitgebreid materiaal-technisch onderzoek. De resultaten geven inzicht in Rubens' schildertechniek en de constructie van het paneel.
Rubens was op alle vlakken een uiterst zorgvuldig vakman. Voor zijn opdrachtgevers gebruikte hij panelen uit één stuk. Maar hij had de gewoonte om de panelen van schilderijen die hij voor zichzelf maakte - zoals landschappen en familieportretten - te construeren uit verschillende planken hout. Daardoor zijn die werken extra fragiel. Dat heeft gevolgen voor de conservatie. Zo is het lastig om deze werken te transporteren. Elke voeg vormt namelijk een potentieel risico. Ook het Zelfportret is samengesteld uit meerdere planken. Het onderzoek zal hier meer duidelijkheid over brengen. Daarnaast worden oude retouches verwijderd en krijgt het werk een nieuwe vernislaag.

Het Conservation Department van de National Gallery geniet wereldfaam. Eerder restaureerde het atelier ook al het Portret van Margareta van Eyck uit het Brugse Groeningemuseum.

Meer info