Vlaamse kunstinstellingen lanceren tweede Summer Course

Verschillende Vlaamse onderzoeksinstellingen, universiteiten en kunstmusea organiseren in de zomer van 2016 gezamenlijk de tweede Summer Course for the Study of the Arts in Flanders. Na het succes van de eerste editie, waarin Jan van Eyck centraal stond, ligt nu de focus op Peter Paul Rubens en zijn artistieke omgeving. De cursus richt zich tot master- en doctoraatsstudenten (kunst)geschiedenis van over de hele wereld.

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken aan te bieden. De Summer Course moet deelnemers een duidelijk inzicht geven in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. De deelnemers worden na afloop van de cursus ambassadeurs van de Vlaamse kunst.

De tweede editie van de Summer Course vindt plaats van 19 juni tot en met 29 juni 2016. Het thema is The Age of Rubens in Context. Inhoudelijk wordt deze editie van de Summer Course gedragen door het Rubenianum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Kandidaten zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent. Ze zijn gespecialiseerd in de barok uit de Zuidelijke Nederlanden en staan aan het begin van een academische carrière. 
Dankzij de steun van de Vlaamse overheid bedraagt het inschrijvingsgeld 900 euro. Inbegrepen in die prijs is het volledige programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer in een hotel in Antwerpen, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 6 lunches en 4 diners. Het transport naar België is niet inbegrepen in de prijs.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel moeilijk haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course in samenwerking met de Vlaamse overheid geld voor 2 beurzenvrij. 

Tot 30 november 2015 kunnen kandidaten solliciteren.

De Summer Course is een initiatief van het Rubenianum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, het Museum voor Schone Kunsten Gent, M-Leuven, de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, de Vlaamse Kunstcollectie vzw en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (content partner).

Meer info

 

(Nieuwsbericht 23 september 2015)