Rubens privé. De meester portretteert zijn familie

Het Rubenshuis concipieerde een expo rond de portretten die Peter Paul Rubens (1577-1640) van zichzelf en zijn familieleden maakte. Rubens had naar eigen zeggen een hekel aan het schilderen van portretten - de grootste eer viel er niet mee te rapen, aangezien de contemporaine kunsttheorie het portret niet als het hoogste goed beschouwde. Rubens' portretten zijn er evenwel niet minder om.

Zijn mooiste en ongetwijfeld intiemste portretten zijn de beeltenissen die hij van zijn familie vervaardigde. Hij vereeuwigde zijn beide echtgenotes - de jong gestorven Isabella Brant en beeldschone Helena Fourment -, zijn kinderen, zijn schoonzussen, zijn zwagers, en natuurlijk ook zichzelf. Het gaat om persoonlijke werken die niet in opdracht maar uit liefde geschilderd zijn. Voor het eerst worden ze gezamenlijk getoond in het passende kader van Rubens' voormalige woning in Antwerpen.

De tentoonstelling is samengesteld door internationale Rubensspecialisten en laat een vijftigtal schilderijen en tekeningen zien, uit topmusea en collecties, waaronder het Uffizi in Florence, het British Museum in Londen, het Musée du Louvre in Parijs, de Hermitage in Sint-Petersburg, en de collecties van de Prins van Liechtenstein en de Engelse koningin.

Expo Rubens privé. De meester portretteert zijn familie
28 maart 2015 - 28 juni 2015
Rubenshuis, Wapper, Antwerpen

Website

(Nieuwsbericht 10 december 2014)