Prestigieuze bruiklenen KMSKA in Madrid

Sinds 5 november is het Museo Carlos de Amberes in Madrid geopend voor het publiek. Men belicht er vijftiende- en zestiende-eeuwse meesters uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Tot en met 2 februari 2015 leent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) 21 kunstwerken uit zijn collectie.

De 21 schilderijen die het KMSKA naar Madrid stuurde bieden een goed beeld van de kunstproductie uit de barok in de Zuidelijke Nederlanden. Peter Paul Rubens is bijvoorbeeld vertegenwoordigd met: Opvoeding van Maria en Bewening van Christus. Ook 2 werken van de vrouwelijke kunstenares Michaelina Wautier, waaronder Twee meisjes als de heiligen Agnes en Dorothea, zijn in de Spaanse hoofdstad te bewonderen. Verder zijn grote en kleine namen uit de Antwerpse collectie op de afspraak: Joachim Beuckelaer, Frans Snijders, Cornelis de Vos (Portret van een familie), Jacob Jordaens I, Anthony van Dyck, David Teniers II en Joannes Fijt.

De andere kunstwerken worden uitgeleend door het Madrileense Museo del Prado, de Spaanse Biblioteca Nacional, Patrimonio Nacional en de Fondation Custodia in Parijs.
Het Museo Carlos de Amberes bevindt zich in een vroegere kerk, het onderkomen van de gelijknamige Stichting Carlos de Amberes. Die stichting is genoemd naar een uit Antwerpen afkomstige diplomaat die in 1594 zijn volledige fortuin schonk aan de stad Madrid om de instelling op te richten.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is momenteel gesloten voor een verbouwing die tot 2017 zal duren.

Meer info