Peter Paul Rubens, design Labore et Constantia, s.d.,

Met onder meer de expo ‘Baroque Book Design’ in het Museum Plantin-Moretus en de uitzonderlijke bruikleen van De Kindermoord in het Rubenshuis is Antwerpen ook dit najaar in de ban van Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. 

Baroque Book Design
Van 28 september 2018 tot 6 januari 2019, Museum Plantin-Moretus

In de 16de eeuw ontstonden veel nieuwe soorten boeken. En dat is voor een groot stuk te danken aan uitgevers als de familie Plantin-Moretus. Ze zochten naar manieren om nieuwe kennis en ideeën op papier vast te leggen en te ordenen. Balthasar I Moretus zette een volgende grote stap in de ontwikkeling van de boekarchitectuur: hij ging vooraanstaande kunstenaars inzetten voor het boekontwerp. Zo gaf hij Peter Paul Rubens de opdracht om de illustraties voor zijn nieuwe gebedenboeken te verzorgen. Maar ook Erasmus Quellinus, Karel de Mallery, Peeter de Jode en Abraham Van Diepenbeeck leverden ontwerpen voor titelpagina’s en illustraties aan Balthasar Moretus.

De meester leeft! / Kindermoord
Van 26 september 2018 tot 3 maart 2019, Rubenshuis

Rubens, De KindermoordSpeciaal voor Antwerpen Barok 2018 wordt de collectie verrijkt met bijzondere werken: naast het gerestaureerde zelfportret van Rubens ziet u nog topwerken van Rubens' hand en meesterwerken van enkele van zijn meest getalenteerde leerlingen en tijdgenoten. De Kindermoord in Bethlehem, een vroeg meesterwerk van Rubens en de duurste Rubens ooit, is vanaf 26 september uitzonderlijk te zien in het groot atelier. The Art Gallery of Ontario (AGO) leent het werk dit najaar voor even aan het Rubenshuis uit. Ook van Anthony van Dyck, Rubens’ meest getalenteerde leerling, toont het museum een vroeg topwerk. De Koning Boudewijnstichting geeft de Apostelkop Mattheüs in permanente bruikleen. 

Evenementen in het najaar

Ook dit najaar blijft barok hot in Antwerpen. In samenwerking met meer dan 50 partners uit het culturele veld bewijst de stad Antwerpen dat barok een enorme bron van inspiratie is voor hedendaagse kunst.

Meer informatie

Een volledig programmaoverzicht staat op de website antwerpenbarok2018.be.