Expo 'Van Patinir tot Ribera. De heilige Hiëronymus in woord en beeld'

De bezoeker van het Antwerpse Rockoxhuis krijgt een impressie van de weelde van verdwenen Antwerpse stadspaleizen uit de zeventiende eeuw. Topstukken uit het gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de belangrijkste kunstwerken uit het Museum Rockoxhuis toveren de patriciërswoning van de oud-burgemeester om tot een luxueus kunstenkabinet.

Aan het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw heerst er in Antwerpen een bijzonder gunstig artistiek en economisch klimaat. Daardoor wordt de stad al snel hét productie- en handelscentrum voor luxeartikelen in Europa. Heel wat voorname burgers en handelaars bouwen rijke collecties op met eigentijdse en oude kunst. Helaas zijn de meeste van die verzamelingen in de loop der jaren uit elkaar gevallen.

LUXUEUS KUNSTENKABINET

In Museum Rockoxhuis ontdek je hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560-1640) wordt omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis. De titel van deze unieke samenwerking verwijst naar het boek Het Gulden Cabinet van de Edel Vry Schilderconst van de Zuid-Nederlandse rederijker Cornelis de Bie (1627-1715). Dat boek bevat biografieën van kunstschilders uit de Zuidelijke Nederlanden met gegraveerde portretten. De tentoonstelling in het Rockoxhuis verenigt topwerken uit de West-Europese kunst van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. Uitgangspunt is een geschilderde Kunstkamer van Frans Francken II (1581-1642) uit de collectie van het KMSKA. Francken was de uitvinder van dat genre. Ook Rockox liet zijn kunstkamer door hem schilderen. In de tentoonstelling kan je prachtige schilderijen zien van oude meesters als Rogier Van der Weyden, Hans Memling, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck.

Focus 2 : Van Patinir tot Ribera. De heilige Hiëronymus in woord en beeld (Van 18 januari tot 13 april)

In Rockox' kunstkamer of groote saleth hingen de absolute meesterwerken uit de collectie van de Antwerpse burgemeester en mecenas, zoals het beroemde schilderij van Peter Paul Rubens, Samson en Delila (Londen, National Gallery). Ook Heilige Hiëronymus door Jan Sanders van Hemessen kreeg er een verdiende ereplaats. Vandaag is dit schilderij het enige werk uit de originele Rockoxcollectie dat nog in het museum van zijn woning aanwezig is.

Deze focustentoonstelling is gewijd aan de heilige Hiëronymus, patroon van de humanisten en inspiratiebron bij uitstek voor kunstenaars uit de 16e en de 17e eeuw. Tijdens de 16e eeuw maakte de heilige Hiëronymus dertig procent uit van alle heiligenvoorstellingen. Maar ook in de 17de eeuw bleek de heilige van grote betekenis in de beeldende kunst en had hij een voorbeeldfunctie in de contrareformatie en het humanisme.

De presentatie omvat 36 werken, waaronder niet alleen schilderijen, tekeningen en prenten, maar ook boeken, een mooie olieverfschets, een reliekretabel,... . De kunstwerken zijn van de hand van toonaangevende kunstenaars zoals Joachim Patinir, Herri met de Bles, Marinus van Reymerswale, Adriaen Isenbrandt, Otto van Veen, Jan Massijs, Vittore Carpaccio en Jusepe Ribera.

Onder de bruikleengevers zijn vermaarde internationale musea zoals het Prado (Madrid), het North Carolina Museum of Art (Raleigh), het Palais des Beaux-Arts (Lille) en de Staatliche Kunsthalle (Karlsruhe). Werken uit Belgische privé-verzamelingen maken deel uit van deze boeiende presentatie. Niet te missen!

Praktisch:

Waar: Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen

T +32 (0)3 201 92 50/ F +32 (0)3 201 92 51

www.rockoxhuis.be

Online applicatie: Het Gulden Cabinet

Meer info: www.kmska.be