Expo 'Rubens and his Legacy. Van Dyck to Cézanne

De tentoonstelling Rubens and his Legacy. Van Dyck to Cézanne onderzoekt de impact van Rubens op de schilderkunst. Co-curator van de expo is Rubenskenner en wetenschappelijk medewerker van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, Nico Van Hout. In het najaar van 2014 was de expo te zien in BOZAR in Brussel. Op 24 januari opent de expo in de Royal Academy of Arts in Londen.

Rubens was een van de meest vernieuwende schilders in de kunstgeschiedenis. Zijn impact op de generaties na hem is immens. Voor het eerst onderzoeken het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de Royal Academy of Arts Londen en BOZAR Brussel Rubens als rolmodel. De tentoonstelling Rubens and his Legacy brengt meer dan 160 werken samen: iconische schilderijen van Rubens en werken van zijn artistieke erfgenamen. Het is een paradox dat Peter Paul Rubens (1577-1640) onnavolgbaar zou zijn, en toch al vier eeuwen lang tot ver buiten Europa hét grote voorbeeld is voor schilders als Rembrandt, Murillo, Watteau, Fragonard, Gainsborough, Reynolds, Delacroix, Cézanne, Renoir, Kokoschka en vele anderen. Zelfs in het oeuvre van Picasso vinden we zijn beeldtaal terug.

Veel werken van Rubens zijn sensationeel: luid, krachtig en soms gewelddadig, in dienst van de katholieke propaganda en van absolutistische vorsten. Met zijn bijna cinematografische verbeelding van agressie, gevechten en barbaarse taferelen, kan men Rubens de Quentin Tarantino van zijn tijd noemen. Toch is hij ook een sensuele schilder in zijn informele familieportretten, landschappen en herderstaferelen, boerendansen en liefdestuinen. Hiermee staat Rubens aan de wieg van rococo, romantiek en impressionisme. Heel wat getalenteerde kunstenaars lieten zich verleiden door Rubens' gebruik van compositie, kleur of techniek en kwamen op die rijke voedingsbodem tot rijpheid en bloei.

De tentoonstelling leidt de bezoeker langs zes tot de verbeelding sprekende thema's waar het niet alleen in de schilderkunst maar ook in het leven om draait: geweld, macht, wellust, compassie, elegantie en poëzie. Elk van deze hoofdstukken toont verbanden tussen meesterwerken van Rubens en kunstenaars na hem.

Rubens and his Legacy is een samenwerking tussen de Royal Academy of Arts in Londen, het KMSKA en BOZAR. Curators van de tentoonstelling zijn Dr Nico Van Hout en Dr Arturo Galansino (Royal Academy of Arts, Londen).

Rubens and his Legacy. Van Dyck to Cézanne
24 januari 2015 - 10 april 2015
Royal Academy of Arts, Londen
Meer info

(Nieuwsbericht 22 januari 2015)