Expo 'Papegaai. ’t Cierlijk schoon van haare veeren'

Tijdens de expo Het Gulden Cabinet in Museum Rockoxhuis ontdekt de bezoeker hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw uitzag. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560-1640) is omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis.

In de schoot van Het Gulden Cabinet organiseren het KMSKA en het Rockoxhuis enkele kleinschalige tentoonstellingen. Papegaai. 't Cierlijk schoon van haare veeren is de derde in de rij. Naar aanleiding van de schitterende restauratie van Heilige Familie met de papegaai van Peter Paul Rubens (KMSKA) die in Het Gulden Cabinet een ereplaats krijgt, gaat onze aandacht naar de papegaai in de beeldende kunst in de 16e en 17e eeuw. Zijn verenpracht was een lust voor het oog en tegelijkertijd een bron van inspiratie voor heel wat kunstenaars. Schoonheid, wijsheid, maagdelijkheid, verscheidenheid, minnaar ... het zijn maar enkele van de vele predicaten die hem toegedicht zijn. Naast Rubens zijn Savery, Fyt, Jordaens, De Heem, Dürer, Schongauer en andere kunstenaars met hun interpretatie van de papegaai op de tentoonstelling vertegenwoordigd.

Het schilderij Heilige Familie met de papegaai van Peter Paul Rubens werd gerestaureerd met de steun van het fonds Inbev-Baillet Latour

Praktisch:

Expo Papegaai. 't Cierlijk schoon van haare veeren
8 november 2014 tot 22 februari 2015
Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen
T +32 (0)3 201 92 50/ F +32 (0)3 201 92 51
Museum Rockoxhuis 
Online applicatie