Frans Francken II, Een kunstkamer, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Vanaf 2 februari 2013 krijgt de bezoeker in het Antwerpse Rockoxhuis een impressie van de weelde van verdwenen Antwerpse stadspaleizen uit de zeventiende eeuw. Topstukken uit het gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de belangrijkste kunstwerken uit het Museum Rockoxhuis toveren de patriciërswoning van de oud-burgemeester om tot een luxueus kunstenkabinet.

Evocatie

Antwerpen telde in de zestiende en zeventiende eeuw een aantal van 's werelds meest vermaarde kunstcollecties. Van die rijke kunstverzamelingen blijft vandaag helaas maar weinig over, want deze verzamelingen geraakten door de eeuwen heen verspreid.

De tentoonstelling Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast dompelt de bezoeker onder in de leefwereld van de rijke burgers uit de zeventiende eeuw. Hoe de woning van oud-burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox eruitzag, weten we dank zij zijn boedelbeschrijving en het schilderij Het kunstkabinet van Nicolaas Rockox door Frans II Francken (nu in de Alte Pinakothek in München). Met meer dan 100 topwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), dat gesloten is voor renovatie, en de belangrijkste werken uit de verzameling van Museum Rockoxhuis, wordt Rockox' woning aan de Keizerstraat ingericht als een rijke Antwerpse kunstverzameling uit de Gouden Eeuw: Het Gulden Cabinet. Er hangen schilderijen van onder meer Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck.

Het Gulden Cabinet neemt vijf zalen van de patriciërswoning in. De eerste twee vertrekken zijn gewijd aan de laatmiddeleeuwse schilderkunst, met veel aandacht en ruimte voor de kunstwerken an sich. Voor de inrichting van de volgende salons of saletten, lieten curatoren Hildegard Van de Velde (Museum Rockoxhuis) en Nico Van Hout (KMSKA) zich inspireren door barokke kunstkamers. Het behang aan de muren verwijst naar het voormalige goudleder en de kamers zijn tot aan het plafond gevuld met schilderijen, zoals dat toen de gewoonte was. Schouwstukken verraden de oorspronkelijke functies van de opeenvolgende zalen: keuken, ontvangstkamer, studeervertrek, ... . Precieuze meubelen, bustes in marmer, ingebonden boeken met gravures, schelpen en zeldzame hebbedingetjes illustreren dat Antwerpen hét productie- en handelscentrum voor luxeartikelen was.

Online applicatie

Het KMSKA heeft bij de tentoonstelling Het Gulden Cabinet een applicatie ontwikkeld die je niet alleen meer uitleg geeft bij de kunstwerken, maar waarmee je ook thuis aan de slag kan om je eigen kunstkamer samen te stellen. Surf met je smartphone, tablet of PC naar www.hetguldencabinet.be en kom snel en makkelijk meer te weten over alle kunstwerken in de tentoonstelling. Je kan ook inzoomen op schilderijen en beelden en voor, tijdens of na je bezoek een collectie aanmaken met de kunstwerken die jou het meeste aanspreken. Net zoals Nicolaas Rockox dat tijdens zijn leven ook heeft gedaan. Als je de webapp thuis vanop een pc of laptop bekijkt, kan je met je favoriete schilderijen en objecten aan de slag om een eigen kunstkamer in te richten op basis van een foto van je eigen woon-, eet- of (wie weet) badkamer. Elke maand belonen we de leukste kamer met een mooie prijs.

Dicht maar dichtbij

Nadat het Koninklijk Museum zijn topwerken gedurende 18 maanden heeft tentoongesteld in het gloednieuwe MAS, presenteert het een andere selectie oude meesters in een nieuw concept in het Antwerpse Museum Rockoxhuis. Op die manier blijft de museumcollectie dichtbij én toegankelijk. De modernen uit de collectie van het KMSKA zijn te zien in de Koningin Fabiolazaal, terwijl oude altaarstukken pronken op hun plaats van herkomst in de Onze-Lieve Vrouwekathedraal.

Praktisch:

 

Waar: Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen

T +32 (0)3 201 92 50/ F +32 (0)3 201 92 51

www.rockoxhuis.be

Meer info: www.kmska.be