Expo Erasmus Quellinus in Cassel

Erasmus Quellinus II (Antwerpen 1607-1678) was een leerling en naaste medewerker van Rubens. Door zijn veelzijdige activiteiten en zijn verzorgde stijl leverde hij een grote bijdrage aan de artistieke uitstraling van Antwerpen. Zijn nieuwsgierigheid, zijn voorliefde voor filosofie en zijn openheid ten opzichte van de kunsten en met name de beeldhouwkunst, maken van hem een buitengewoon kunstenaar en een erudiet schilder. Het resultaat is een uiterst gevarieerde productie.

Een aantal van zijn werken behoren duidelijk tot de barok, in het voetspoor van zijn grote meester Rubens, maar een bepaalde matiging in de gebaren, de belangrijke plaats die monumentale architectuurelementen innemen en het gebruik van stralende kleuren kondigen een nieuwe stilistische richting aan. Erasmus Quellinus II mag als één van de voorlopers van het classicisme in de Vlaamse schilderkunst worden beschouwd.
Deze eerste overzichtstentoonstelling wil, via een vijftigtal van zijn meest emblematische werken, Erasmus Quellinus II zijn plaats teruggeven in de zo door de kunst van Rubens getranscendeerde, fascinerende schilderkunst van de 17e eeuw. De veelvuldige samenwerking van de kunstenaar met zijn tijdgenoten draagt bij aan het ontstaan van originele producties van hoge kwaliteit, zoals zijn raadselachtige bloemenslingers.

De Vlaamse Kunstcollectie leende volgend werk uit: 

Joannes Fijt, Portret van een jongetje, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen.

Praktisch:

In de voetsporen van Rubens, Erasmus Quellinus II

5 april - 7 september 2014

Musée de Flandre Cassel