Peter Paul Rubens, Aanbidding door de koningen, 1624-1625, KMSKA, olieverf op paneel, 447 x 336 cm, inv. 298, public domain

De Summer Course brengt jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge onderzoekers naar Vlaanderen voor een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode.

De Summer Course geeft deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak.

De zevende editie focust op Rubens en de barok. 'The Age of Rubens' vindt plaats van 18 tot en met 28 juni 2023. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Antwerpen, Mechelen, Leuven, Scherpenheuvel, Brugge, Gent, Liège en Brussel. De voertaal is Engels.

De Summer Course is een initiatief van het KMSKA, Musea Brugge, MSK Gent, M Leuven, Mu.ZEE, Universiteit Gent, KU Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en de Vlaamse Kunstcollectie. Structurele content partners voor deze editie zijn: KIK-IRPA, KMSKB en KBR.

Bekijk de call for applications.