Portret van een dame en haar dochter, Titiaan

Van 5 september 2019 tot 1 maart 2020 loopt in het Palazzo Ducale in Venetië de tentoonstelling ‘From Titian to Rubens: Masterpieces from Antwerp and other Flemish collections’. Speciaal voor deze gelegenheid worden de appartementen van de doge omgevormd tot Vlaamse ‘constkamers’, die de rijkdom van de Vlaamse barok illustreren. Werk van onder meer Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts is er te zien naast schilderijen van Italiaanse grootmeesters zoals Titiaan en Tintoretto. De tentoonstelling toont werken uit musea in Antwerpen, Gent en Brugge. Daarnaast reizen er topwerken mee uit particuliere collecties.   

Drie iconische schilderijen komen voor even terug thuis in Venetië: 'Jacopo Pesaro, bisschop van Paphos, door paus Alexander VI Borgia voorgesteld aan de heilige Petrus’ van Titiaan, ‘De Heilige Catharina’ van Tintoretto en ‘Portret van een dame en haar dochter’ van Titiaan. Deze meesterwerken uit de Vlaamse collecties worden zelden uitgeleend. Sommige werken zijn zelfs nog nooit eerder vertoond voor publiek.

Een deel van de expo wordt gewijd aan de Vlaamse componist Adriaan Willaert die in 1527 definitief zijn intrek nam in 'la Serenissima' om 'Maestro di Cappella' te worden van de San Marco basiliek. Willaert stichtte de Venetiaanse school, waar later ook onder andere Giovanni Gabrieli en Claudio Monteverdi zich bij aansloten.

Curator van de tentoonstelling is Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis.

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid, Toerisme Vlaanderen, de stad Antwerpen en de Fondazione Musei Civici di Venezia.

Meer informatie

palazzoducale.visitmuve.it 

Beeld: Titiaan (Tiziano Vecellio), 'Portret van een dame en haar dochter', ca. 1550, olieverf op doek, 88.3 x 80.6 cm, particuliere verzameling, vanaf 21 november 2017 in langdurig bruikleen in het Rubenshuis Antwerpen, foto: KIK-IRPA.