Theodoor van Loon, The Martyrdom of Saint Lambert, ca. 1616-1617

Van 10 oktober 2018 tot 13 januari 2019 loopt in BOZAR (Brussel) de tentoonstelling ‘Theodoor van Loon, een caravaggist tussen Rome en Brussel’. 

Theodoor van Loon (1581/82-1649) was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio. Net als zijn tijdgenoot Rubens vond hij inspiratie bij de meesters uit Italië en ontwikkelde hij een krachtige, unieke stijl. Van Loon was een van de belangrijkste schilders van zijn generatie, die prestigieuze opdrachten uitvoerde voor het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella en verschillende belangrijke kerken in de Lage Landen. Zijn oeuvre raakte echter mettertijd overschaduwd. BOZAR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België willen met deze tentoonstelling deze bijzondere kunstenaar laten (her)ontdekken.

De krachtige barokstijl van Van Loon maakt vandaag nog indruk vanwege haar majestueuze, haast gebeeldhouwde figuren, geboetseerd door licht en schaduw. In navolging van Barocci en Caravaggio ensceneert hij forse levensgrote personages met brede gebaren en volle gezichten. Zoals de kunstenaars uit Bologna houdt Van Loon zijn composities ordelijk en vaak helder van kleur, maar zoals de schilders uit het Noorden blijft hij gehecht aan de detaillering van texturen en ornamenten. Het oeuvre van Van Loon is hoofdzakelijk religieus van aard en net zoals Rubens stelt Van Loon zijn kunst ten dienste van de contrareformatie. Hij voerde o.a. opdrachten uit voor kerken in en rond Brussel, maar ook voor de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.  

De tentoonstelling verzamelt in totaal een 50-tal werken waaronder representatieve schilderijen, gravures en een tekening van Van Loon alsook een selectie van werken van schilders die hem beïnvloed hebben of kunstenaars die hij op zijn beurt heeft geïnspireerd. Na Brussel reist de tentoonstelling in een aangepaste vorm naar het Musée national d’histoire et d’art in Luxemburg.

Op 21 oktober organiseert het Rubenianum een lezing door de curator van de tentoonstelling Dr. Sabine van Sprang (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België). Deze lezing zal een nieuw licht werpen op Van Loons leven en werk, en een nieuwe chronologie van zijn schilderijen voorstellen op basis van recente bevindingen.

Meer informatie

Tentoonstelling: bozar.be

Lezing: rubenianum.be