Epitaph of Jan Michielsen and his Wife Maria Maes

Van 6 april tot 2 september 2019 loopt in de Fine Arts Museums of San Francisco de grote Rubens-tentoonstelling ‘Early Rubens’.

In 1608 keerde Peter Paul Rubens (1577-1640) terug naar zijn thuisstad Antwerpen, na een periode van intense artistieke studie in Italië. ‘Early Rubens’ focust op de cruciale jaren tussen 1608 en 1620 waarin de barokke meester zijn carrière ontplooide. Deze periode is zijn meest innovatieve periode op vlak van productie. Tijdens deze jaren legden de sociale en artistieke keuzes van Rubens de basis voor zijn internationale bekendheid. Hij ontwikkelde een visuele stijl die de volgende generaties kunstenaars zou inspireren. Met meer dan 30 schilderijen en 20 werken op papier uit publieke en private collecties toont de tentoonstelling Rubens’ vroege ontwikkeling als meester. 

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen stuurt de bruikleen Christus op het stro (de Michielsen triptiek) voor een paar maanden naar de Amerikaanse westkust. De Vlaamse overheid ondersteunt de expo met een subsidie van 100.000 euro. Cultuurminister Gatz hoopt met de Rubens-expo ook de Vlaamse Meesters onder de aandacht te brengen. Tijdens en in de aanloop van de tentoonstelling zullen verschillende lezingen en activiteiten op poten gezet worden rond het leven en werk van Rubens.

Van 12 oktober 2019 tot 5 januari 2020 reist de tentoonstelling door naar de Art Gallery of Ontario.  

Meer informatie

legionofhonor.famsf.org