Publicatie 'Rubens doorgelicht. Schilderijen uit verdwenen kerken'

Peter Paul Rubens schilderde zeven topwerken, nu in de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), voor vier Antwerpse kloosterkerken, die nu verdwenen zijn. Hierover gaat het boek van Dr. Valérie HerremansRubens doorgelicht. Schilderijen uit verdwenen Antwerpse kerken.

In Rubens doorgelicht worden de onderzoeksresultaten van het Rubens Research Project van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) op een heldere manier uiteengezet. Het eerste deel belichtte de schildertechniek van Rubens. Valérie Herremans schetst in het tweede volume de context (materieel en immaterieel) van de Rubensschilderijen uit de museumcollectie die afkomstig zijn uit vier verdwenen Antwerpse kerken. De auteur beschrijft de geschiedenis en het uitzicht van deze befaamde religieuze instellingen (de premonstratenzerabdij van Sint-Michiel, de Franciscanenkerk en de kerken van de geschoeide en ongeschoeide karmelieten), die verloren gingen na de Franse tijd. Getrouwe reconstructietekeningen door bouwhistoricus en graficus Joris Snaet geven een realistisch beeld van deze schitterende kerkinterieurs die tot de mooiste van de Scheldestad behoorden.

Herremans doet aansluitend de ontstaanscontext van Rubens' schilderijen uit de doeken: Wie bestelde deze werken? Waarom? Wat vertellen de kunstwerken, en hoe heeft de meester het vaak ingewikkelde programma dat aan de basis lag in beeld gebracht? Waar hingen deze altaar- en grafstukken, en door welke andere belangrijke kunstwerken werden ze omringd?

Met het boek Rubens doorgelicht. Schilderijen uit verdwenen Antwerpse kerken ontdekt u het verhaal achter enkele van Rubens' grootste meesterwerken uit de collectie van het KMSKA, en brengt u een virtueel bezoek aan de schitterende gebedshuizen die de Scheldestad eens rijk was.

Meer info