Power Flower. Bloemstillevens in de Nederlanden

Power Flower. Bloemstillevens in de Nederlanden is de vijfde focusexpo in het Gulden Cabinet. Sinds 2 februari 2013 krijgt de bezoeker in het Rockoxhuis in Antwerpen een impressie van de weelde van verdwenen Antwerpse stadspaleizen uit de zeventiende eeuw. Topstukken uit het gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de belangrijkste kunstwerken uit het Museum Rockoxhuis toveren de patriciërswoning van de oud-burgemeester om tot een luxueus kunstenkabinet.

FOCUS 5: POWER FLOWER. BLOEMSTILLEVENS IN DE NEDERLANDEN

Tot in de 16e eeuw luisteren planten en bloemen enkel de randen van heiligenvoorstellingen in getijdenboeken op. Maar een groeiende botanische kennis en een ontluikende liefde voor de natuur stimuleren kunstenaars om ruikers bloemen te behandelen als zelfstandig thema. De Lage Landen waren rond 1600 dan ook helemaal in de ban van de Power Flower.

Deze vijfde focusexpo in Het Gulden Cabinet schets de ontwikkeling van het bloemstilleven in de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden aan de hand van een 25-tal zinnenstrelende voorbeelden. Met werk van Joris Hoefnagel, Jan Brueghel IDaniël Seghers, Jan Davidsz. De Heem, Jan van Huysum en Rachel Ruysch.

Praktisch:

28 november 2015 - 27 maart 2016
Waar: Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, Antwerpen
T +32 (0)3 201 92 50 
www.rockoxhuis.be
Het Gulden Cabinet

(Nieuwsbericht 26 november 2015)