'Nieuwe' Van Dyck voor het Rubenshuis

Gisteren maakte het Rubenshuis in Antwerpen bekend dat het een ‘nieuwe' Anthony van Dyck in bruikleen heeft. Na het portretje van Clara Serena van Peter Paul Rubens is dit de tweede belangrijke bruikleen op korte tijd.

Priester Jamie MacLeod (Derbyshire, Engeland) kocht ooit een schilderij voor 500 euro. In het populaire tv-programma Antiques Roadshow (BBC) werd het ontmaskerd als een echte Van Dyck, de meest kostbare vondst in de geschiedenis van de tv-show. Na restauratie en onderzoek werd het geschat op 500.000 euro. De Van Dyck kwam in het bezit van een privéverzamelaar. Ben van Beneden, de directeur van het Rubenshuis, ontmoette de huidige eigenaar en maakte afspraken voor een langdurige bruikleen.

Het portret is een voorstudie van één van de zeven Brussels schepenen op een levensgroot schilderij, dat werd vernield in 1695 tijdens een Frans bombardement op Brussel. Er bestaat nog een compositieschets voor het groepsportret en vier voorstudies voor de koppen. Het portret in het Rubenshuis is een van die vier voorstudies. De twee andere bevinden zich in het Ashmolean Museum in Oxford, een derde zit in een particuliere verzameling. De schets is na de dood van Van Dyck voltooid om verkoop te stimuleren. Tijdens de restauratie zijn deze latere toevoegingen verwijderd. Het verschil tussen de twee versies is opmerkelijk. Met slechts enkele penseelstreken wist Van Dyck een persoonlijkheid te typeren. 

Tot en met 10 februari 2016 is het portret te zien in het Rubenshuis. Daarna vertrekt het, samen met het ‘Zelfportret' van Van Dyck naar de Frick Collection in New York, waar ze tot half juni 2016 deel uitmaken van een monografische tentoonstelling over Van Dyck. Het zelfportret van Van Dyck, uit de vaste collectie van het Rubenshuis, werd tot voor kort toegeschreven aan Rubens. MA-XRF-onderzoek wees uit dat het een werk van Van Dyck is.

Op 10 december houdt het studiecentrum het Rubenianumeen beoordelinsgdag voor kunstwerken. Experts zullen kunsthistorische info over uw kunstwerk geven, geen waardebepaling. Het Rubenianum verwelkomt oude Europese kunst, met name schilderijen, tekeningen, gravures en (kleine) sculptuur. Men kan u wel verwijzen naar een veilinghuis, kunsthandelaar of zelfstandige taxateur.

Praktisch:

De verborgen Van Dyck - 400 jaar oud en gloednieuw
Van 18 november 2015 tot 13 februari 2016
Rubenshuis, Wapper 9-11, Antwerpen

Beoordelingsdag voor kunstwerken
10 december 2015 (namiddag)
Rubenianum, Kolveniersstraat 20, Antwerpen
Meer informatie

(Nieuwsbericht 18 november 2015)