Roelandt Savery, Forest Landscape with Cattle and Castle Beyond, Long-term loan, Groeningemuseum

In het voorjaar van 2020 wordt het Groeningemuseum gerenoveerd. Daarbij wordt ook de opstelling van de kunstwerken volledig herdacht. 

Twee belangrijke schilderijen van Jan Fyt en Roelandt Savery worden vanuit een particuliere collectie in langdurige bruikleen gegeven en opgenomen in de presentatie. De kunstwerken zullen tijdens hun verblijf in het Groeningemuseum verder worden onderzocht, o.a. met natuurwetenschappelijke methoden. De eigenaar van de twee schilderijen is een gepassioneerde verzamelaar van wie schilderijen onder meer in langdurige bruikleen in het Metropolitan Museum in New York werden getoond. 

Jan Fyt is één van de belangrijkste Vlaamse stillevenkunstenaars. Hij was in het midden van de zeventiende eeuw actief in Antwerpen en Italië, en beïnvloedde met zijn vlotte schilderstijl zijn tijdgenoten. Zijn werk 'Stilleven met jachtbuit' is van hoge kwaliteit, en vormt een belangrijke toegevoegde waarde voor de presentatie stillevens uit de eigen collectie van het Groeningemuseum.

Roelandt Savery, afkomstig uit Kortrijk, maakte furore aan het hof van Rudolf II in Praag als belangrijke navolger van Pieter Bruegel. Zijn landschapstekeningen en landschapschilderijen tonen een minutieuze stijl die rond 1500 ontstaan is bij meesters als Gerard David. Zijn werk ‘Een bosrijk landschap met koeien en geiten’ zal, samen met de 'Prediking van Johannes' naar Pieter Bruegel en een anoniem landschap, het belang van de landschapskunst illustreren. 

‘Een bosrijk landschap met koeien en geiten’ van Roelandt Savery is te zien vanaf begin februari 2020, en 'Stilleven met jachtbuit' van Jan Fyt is vanaf eind februari 2020 te bewonderen, beide in het Groeningemuseum. 

Meer informatie
museabrugge.be

Beeld: Boslandschap met vee en kasteel / Forest Landscape with Cattle and Castle Beyond; Langdurige bruikleen, Groeningemuseum