Marc-Antonio Garibaldo, Martyrdom of St. Lawrence, St. Lawrence Church © KIK-IRPA, Brussel

Het Antwerpse stadsfestival Barokke influencers presenteert een tentoonstelling op drie historische locaties: de Sint-Carolus Borromeuskerk, het Museum Snijders&Rockoxhuis en de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Om hun publiek te overtuigen, ontwikkelden de jezuïeten een unieke beeldcultuur die tot in China invloed uitoefende. De tentoonstelling Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen toont hoe de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de lange 17de eeuw denken, dromen, werken en bidden. Een van die hoofdrolspelers was Peter Paul Rubens. Op vraag van de jezuïeten realiseerde hij 39 plafondschilderingen in de Sint-Carolus Borromeuskerk, die bij de brand van 1718 verloren gingen.

Tijdens Barokke Influencers wekt het Museum Snijders&Rockoxhuis die verloren gegane kunstschat weer tot leven, aan de hand van ruim veertig binnen- en buitenlandse kunstwerken van Peter Paul Rubens, Jacob de Wit en Daniël Seghers.

De tentoonstelling in de Sint-Carolus Borromeuskerk verzamelt devotieprenten, etsen en boeken uit de collecties van verschillende erfgoedinstellingen, waaronder het Ruusbroecgenootschap.

Ter gelegenheid van Barokke Influencers komt er in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een reconstructie van het rijke interieur van de Sodaliteit. Sodaliteiten zijn broederschappen met leden die hun geloof en hun invloedrijke positie in de maatschappij delen. Op de plaats van de huidige Nottebohmzaal bevond zich tot 1773 een schitterend ingerichte, barokke kapel van de Sodaliteit, met daarin vele tientallen schilderijen en marmeren muurbekleding. 

Meer informatie

Van 22 april tot 16 juli 2023 in St Carolus Borromeuskerk en Museum Snijders&Rockoxhuis
Van 22 april tot 10 september 2023 in de Nottebohmzaal

barokkeinfluencers.be