Casestudy Jacob van Oost I

Jacob van Oost I (1603-1671) is een Brugse schilder en tekenaar. Van Oost wordt beschouwd als de belangrijkste zeventiende-eeuwse schilder van Brugge. Hij vervaardigt portretten voor de Brugse burgerij en historiestukken, maar staat vooral bekend om de altaarstukken die hij maakt in de geest van de contrareformatie. Vele van zijn altaarstukken zijn nog altijd aanwezig in Brugge. Van Oost maakte ook kopieën naar Rubens en van Dyck.

In de casestudy in de Antwerpse Keizerskapel worden twee portretten behandeld: De portretten van Everard Tristram en zijn vrouw Wilhelmine Bezoete (1646). In de wetenschappelijke literatuur is geen informatie over hun huidige bewaarplaats terug te vinden. Ze werden in 1867 tentoongesteld in Brugge, vervolgens verkocht bij Giroux in Brussel (1927) en werden in 1932 opgenomen in de galerie van Ivan Krenger in Stockholm. Recent doken ze terug in België op.

Beide verkeren in een uitstekende conditie en zullen voor het eerst sinds 1867 aan het publiek tentoongesteld worden in de Keizerskapel in Antwerpen. Dankzij de heraldische insignes kon het koppel als Everard Tristram en zijn vrouw Wilhelmine Bezoete geïdentificeerd worden. Everard Tristram werd geboren in 1592 en trouwde met Wilhelmine Bezoete (ook geboren in 1592) in 1617. Het echtpaar kreeg 4 kinderen. Tristram overleed in 1677, slechts enkele maanden na zijn vrouw.

Jean Luc Meulemeester wijst op het feit dat van Oost in deze hoogstaande werken zijn portretkunst nog verder perfectioneerde.

Praktisch:


Wanneer: 8 september-27 oktober 2013
De expo is in het weekend open (13u-18u).
Waar: Keizerskapel 
Keizerstraat 21-23
Antwerpen

Website