Stedelijk Museum De Hofstadt Diest
Contact

Stedelijk Museum De Hofstadt Diest

Stadhuis

Grote Markt 1

3290 Diest

België

T 0032 (0)13 35 32 09


Website

 

Het Stedelijk Museum De Hofstadt is ondergebracht in de kelders van drie vroegere middeleeuwse panden: de Hofstadt, het schepen- of stadhuis, en Huize den Oord. De Hofstadt is oorspronkelijk een gebouw van de heren van Diest, maar wordt in 1395 door Thomas II, heer van Diest, aan de stad verkocht en geïntegreerd in het stadhuis.


Tussen 1726 en 1735 maken het stadhuis, den Oord en het voorste gedeelte van de Hofstadt plaats voor het huidige stadhuis. In 1874 wordt ook het achterste gedeelte van de Hofstadt gesloopt. De kelders blijven lange tijd als dienstruimtes in gebruik, maar geraken geleidelijk aan in verval.

Tussen 1955-1957 volgt een restauratiecampagne en op 17 augustus 1957 is het zover: het Stedelijk Museum Diest opent de deuren. Het grootste deel van de collectie komt tot stand dankzij bruiklenen van het O.C.M.W., diverse kerkfabrieken, gilden en rederijkerskamers, aangevuld met schenkingen door particulieren.

De veelzijdige collectie bevat niet enkel schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook sierobjecten, textiel, oorkonden, meubilair en een zeer mooie verzameling zilverwerk. Alle voorwerpen uit de collectie hebben een band met de stad Diest. Ze geven dan ook een goed beeld van het rijke culturele verleden van de stad.

Tussen 2008 en 2009 wordt het museum volledig heringericht. Het nieuwe museum wordt De Hofstadt genoemd, naar het vroegere gebouw van de heren van Diest.

CC BY (Creative Commons 4.0)