Landscape with a man
Collection
Object number
S/1/T
Material

oil on panel

Dimensions
18.8 cm x 23.2 cm
Keywords

De Antwerpse schilder David Teniers de Jonge leerde het vak in het atelier van zijn vader. Hij was buitengewoon productief en ook erg geliefd. Tijdens zijn leven circuleerden tal van kopieën en vervalsingen van zijn werk, al had hij daar zelf ook een aandeel in: hij liet ze immers door zijn leerlingen en assistenten namaken.
In het begin van zijn carrière legde Teniers zich hoofdzakelijk toe op genrestukken met boeren. Hij schilderde vooral kroegtaferelen met ongemanierde, rokende en vechtende boeren, naar het voorbeeld van Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638). Brouwer was een tijd lang werkzaam in de Noordelijke Nederlanden maar vestigde zich in 1631 in Antwerpen. Later herzag Teniers zijn visie op het boerenleven en werden zijn voorstellingen minder grimmig.
Personage in een landschap behoort zonder twijfel tot deze tweede categorie van boerentaferelen. De boer ‘poseert’ voor de schuur met de spade in de hand. Op de achtergrond zijn drie mannen aan het oogsten. Het kerkje op de achtergrond draagt bij tot de lieflijkheid van het tafereel.

Other artworks of this artist

Village Feast
The City Valenciennes
Tavern Scene
Afternoon
Morning
An Old Woman Cutting Tobacco
Duet
Returning from the Hunt
Resting Hunters
The Temptation of Antony Abbot of Egypt
Landscape with a man
Two apes playing a card game
A peasant couple dancing or Village feast
Peasants Smoking and Drinking
Peasants Talking