The Smokers, Adriaen Brouwer

Tentoonstelling Adriaen Brouwer in het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Van 15 september tot en met 16 december 2018 presenteert MOU Oudenaarde werken van Adriaen Brouwer uit private en publieke collecties in Europa en Amerika. De tentoonstelling toont topwerken zoals De rokers (MET, New York) en Interieur met luitspeler en zingende vrouw (V&A, Londen). Nooit eerder werd een kleine helft van de werken van Brouwer samengebracht.


Vanuit kunsthistorisch oogpunt is Brouwers oeuvre van uitzonderlijk belang: als overgangsfiguur slaat hij een brug tussen de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie en de landschaps- en genretaferelen van de volgende eeuw. Ondanks zijn roem in eigen tijd geniet Adriaen Brouwer vandaag (nog) niet de bekendheid van tijdgenoten als een Rubens of Van Dyck. Hij was nochtans zeer getalenteerd en zijn werk erg gegeerd; ondermeer Rubens en Rembrandt waren fervente verzamelaars. 

Brouwers werk is bijzonder veelzijdig. Vier centrale thema's in de tentoonstelling tonen telkens een ander karakteristiek aspect van zijn werken: 'Brouwer: de nieuwe Bruegel', 'Vrolijke gezelschappen', 'Meester van emoties' en 'Landschapskunstenaar'. Samen geven ze een totaalbeeld van Brouwers artistieke oeuvre.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het KMSKA, institutioneel partner van MOU.

Meer informatie

adriaenbrouwer2018.be
Bekijk de biografie en het werk van Adriaen Brouwer op deze website.

(Nieuwsbericht 14 september 2018)