Studiedag kunstenaarsfamilie Quellinus in het Rubenianum

Studiedag kunstenaarsfamilie Quellinus in het Rubenianum

Op 15 maart 2018 organiseert het Rubenianum een studiedag over de 17e-eeuwse kunstenaarsfamilie Quellinus. Verschillende sprekers, van jonge onderzoekers tot gerenommeerde experts en van kunsthistorici tot restauratoren, zullen hierbij een blik werpen op hun onderzoeksveld en de rol die de familie daarin speelt.

In 2014 schonk dr. Jean-Pierre de Bruyn het eerste deel van zijn omvangrijke onderzoekscollectie over Erasmus Quellinus II aan het Rubenianum. Enkele jaren en aanvullende schenkingen later is de collectie verwerkt en staat de inventaris online. Het materiaal is daarmee volledig toegankelijk zodat het geraadpleegd kan worden ten behoeve van verder onderzoek naar de kunstenaar. Deze mijlpaal biedt de gelegenheid om een blik te werpen op het huidig onderzoek gerelateerd aan de 17e-eeuwse ‘booming business' van de Quellinusdynastie.

De studiedag zal dienen als een status quaestionis omtrent de kunstenaarsfamilie maar eveneens recente ontdekkingen belichten en nieuwe onderzoeksvragen oproepen. Hierbij zal niet alleen aandacht worden besteed aan schilderkunst, maar ook - en vooral - aan diverse andere artistieke disciplines waarvoor verschillende familieleden ontwerpen vervaardigden, gaande van beeldhouwkunst tot toegepaste kunsten en boekillustraties. Ook de familie zelf, hun relaties onderling en de manier waarop zij zich verhielden tot de kunstwereld in hun tijd komen aan bod.

Deelname aan de studiedag kost €40 per persoon, €20 voor studenten (broodjeslunch en koffie inbegrepen). Registratie is verplicht.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 9 maart 2018 via deze link.

Programma en meer info

(Nieuwsbericht 23 februari 2018)