Lezing 'Sensatie en sensualiteit. De impact van Rubens op de kunstgeschiedenis'

KMSKA-curator Nico Van Hout gaat op zoek naar de artistieke erfenis van Peter Paul Rubens.

Al vierhonderd jaar lang kijken kunstenaars elk op hun eigen manier naar Rubens. Sommigen bestudeerden zijn werkwijze om een ingewikkeld thema uit te drukken in een dynamische vorm. Anderen verbaasden zich over het symfonische bereik van Rubens' kleurenpalet en gingen zelf met kleur experimenteren. Ze werden aangetrokken door de levendigheid van Rubens' personages of het sexappeal van de rubensiaanse vrouwen. Kunstenaars vielen voor de getrouwheid van zijn natuurobservaties. Rubens' zelfvertrouwen en virtuositeit confronteerden velen echter ook met de eigen beperkingen: wat de Vlaamse meester door middel van enkele rake penseeltoetsen gestalte gaf, bereikten anderen slechts door hard labeur. In deze lezing openen we een verborgen lade van de kunstgeschiedenis.

Vanaf 25 september kan je Sensatie en Senualiteit. De erfenis van Rubens bezoeken, een tentoonstelling van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, de Royal Academy of Arts Londen en BOZAR (Paleis voor Schone Kunsten) Brussel. Naar aanleiding van die expo staat het najaarsnummer van Zaal Z volledig in het teken van de Antwerpse grootmeester. In een interview met Patrick De Rynck diept Van Hout het thema van zijn expo uit.

Nico Van Hout studeerde kunstwetenschap en archeologie aan de UGent en restauratie en conservatie aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 2005 promoveerde hij aan de K.U. Leuven. Sinds 2001 werkt hij als medewerker bij de afdeling Collectieonderzoek. Zijn wetenschappelijke interesse gaat uit naar het creatieve proces en de materiaaltechnische aspecten in het werk van Vlaamse meesters uit de 17de eeuw. Als onderzoeker is hij betrokken bij het Rubensproject en werkt hij aan deel XX van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard dat zal handelen over 'Study Heads'. Hij schreef eveneens het succesvolle boek Het onvoltooide schilderij (Ludion, 2012). Hij werkte mee aan diverse tentoonstellingen. Onder meer als curator van Sensatie en Sensualiteit. De erfenis van Rubens in samenwerking met de Royal Academy of Arts Londen en BOZAR Brussel.

Praktisch:

5 oktober 2014

Deuren om 10.30, aanvang om 11.00.

Locatie: Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen.

Prijs: gratis. Inschrijven gewenst

Op de dag van de lezing meld je je aan bij de onthaalbalie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Het KMSKA stuurt geen tickets op voor de lezingen.

Contact:

T +32 (0)3 224 95 50

F +32 (0)3 248 08 10

Meer info