Driemaal 'De slag van de Amazonen'

In het Rubenshuis in Antwerpen zijn uitzonderlijk drie versies van het schilderij De slag van de Amazonen te zien.

De slag van de Amazonen is wellicht ontstaan vóór de jonge Rubens in 1600 naar Italië vertrok, waar hij acht jaar zou blijven. Het schilderij is niet alleen één van Rubens' oudste overgeleverde werken, maar ook de vroegst bekende samenwerking met zijn collega en goede vriend Jan Brueghel I.

Van deze vroege compositie bestaan meerdere exemplaren. Hoe verhouden ze zich ten opzichte van elkaar en wat is hun status? Het behoorde tot de vaste atelierpraktijk om verschillende versies van een compositie op de markt te brengen. Het 'inventeren' en ontwikkelen van een nieuw product was immers een tijdrovende en intellectueel uitdagende bezigheid. Die investering moest renderen. De eerste versie genoot echter het hoogste aanzien.

Op basis van de picturale kwaliteit geldt het werk uit Potsdam als het origineel, geheel door Rubens en Brueghel uitgevoerd. Maar wat met de twee andere versies? Dat beide schilderijen rond dezelfde tijd zijn ontstaan als het origineel lijdt geen twijfel. Maar door wie en waar zijn ze geschilderd?

De doorlichting van De slag van de Amazonen past in een breder onderzoek voor het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de catalogus van Rubens' werk uitgegeven door het Centrum Rubenianum. De directe aanleiding is de publicatie in 2015 van het eerste deel over de mythologische schilderijen van Rubens.

De jonge Rubens: drie versies van De slag van de Amazonen
Tot 20 april
Rubenshuis, Antwerpen

Meer info