Jan Erasmus Quellinus

Jan Erasmus Quellinus is een Antwerpse schilder en tekenaar en stamt uit een kunstenaarsfamilie. Hij is de zoon van de kunstenaar Erasmus (II) Quellinus (1607-1678) die hem onderricht in het schildersvak. De fysionomie van zijn figuren gaat terug op het oeuvre van zijn vader. Quellinus zet het classicisme van zijn vader verder, maar voegt er een aan Paolo Veronese (1528-1588) ontleende grootsheid en allerlei levendige details aan toe. Opmerkelijk in dat verband is het verwerken van Palladiaanse architecturale elementen in zijn schilderijen. Terwijl zijn vader nooit in Italië is geweest, trekt Jan Erasmus Quellinus wel naar het Italisch schiereiland. Hij kopieert er onder meer het werk van Veronese.

De schilder vervaardigt een groot aantal monumentale altaarstukken en andere religieuze werken voor abdijen en kloosters in Brabant. Quellinus kent een succesvolle carrière.

1634

Jan Erasmus Quellinus wordt in Antwerpen geboren.

Circa 1649

Quellinus wordt door zijn vader opgeleid.

Circa 1657-1659

De kunstenaar verblijft in Rome.

Circa 1660-1661

Quellinus verblijft in Venetië. Een duidelijke aanwijzing hiervoor wordt geleverd door de tekening Madonna met heiligen, in de stijl van Veronese (Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam). De inscriptie op de tekening luidt: J.E. Quellinus F. invenetia AN 1660.
In Rome vervoegt Quellinus het Schildersbent, een groepering bestaande uit kunstenaars uit het noorden. Hij krijgt er de bijnaam Cederboom.

De kunstenaar wordt vrijmeester in het Antwerpse Sint-Lucasgilde.

1662

Cornelia Teniers, de dochter van schilder David (II) Teniers (1610-1690), en Jan Erasmus Quellinus worden in de echt verbonden.

1672

Quellinus ontvangt een opdracht voor schilderijen bestemd voor de Antwerpse Sint-Michielsabdij. Een van de vier overgeleverde werken is De bron van Bethesda uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Circa 1680

Quellinus verblijft in Wenen en werkt voor het Habsburgse hof. Hij wordt hofschilder van keizer Leopold I. De kunstenaar maakt onder andere 15 plafondschilderingen rond het leven van Karel V. (Kunsthistorisches Museum, Wenen)

1685

Mirakel van de heilige Hugo van Lincoln wordt in dit jaar vervaardigd (KMSKA, Antwerpen).

1689

Quellinus maakt het schilderij de Geboorte (KMSKA, Antwerpen).

1702

Het schilderij De Heilige Franciscus-Xavier voor de keizer van Japan ontstaat in dit jaar. (Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk, Gent).

1712-1715

De kunstenaar verblijft in Mechelen.

11 maart 1715

Jan Erasmus Quellinus overlijdt in Mechelen.


Matthias Depoorter